Kinderboerderij Buiten-"Gewoon" in Velp

De leukste kinderboerderij in de omgeving van Grave

Het Keurmerk Zoönosen


In februari 2023 hebben we opnieuw het certificaat Toekenning Keurmerk Zoönosen ontvangen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Zoönosen zijn ziekten die van mens op dier overdraagbaar zijn. Steeds vaker wordt de vraag gesteld welke risico’s de dieren van de kinderboerderij vormen voor de bezoekers. Om te laten zien dat de kinderboerderij voldoende maatregelen neemt om zoönosen te voorkomen en de kans op besmettingen te voorkomen bestaat het GD Keurmerk Zoönosen. In de praktijk betekent dit dat de kinderboerderij samen met de dierenarts een zoönosen checklist invult. Deze checklist bevat een algemeen gedeelte met vragen en een deel met vragen per diersoort: schapen en geiten, runderen, paarden/ezels, varkens en pluimvee/ (water) vogels.
Nadat de checklist ingevuld is wordt deze naar de GD gestuurd en volgt er een beoordeling. Bij een score van minimaal 70% voor het algemene deel en 60% voor dierenwelzijn en gezondheid per diersoort. Onze kindeboerderij scoorde 89% voor het algemene deel en voor de verschillende diersoorten 88%. Een gemiddelde voor beide onderdelen 88%. Een geweldig mooie score waar wij allemaal heel trots op mogen zijn.
Onze kinderboerderij is door deze mooie score een zoönosen-verantwoord bedrijf c.q. kinderboerderij. Daarom heeft onze kinderboerderij een keurmerkbordje ontvangen met daarop de keurmerkzegel van het jaar 2023. Dit blauwe bordje hangt aan de voorzijde van het Buitenhuis. De toekenning wordt ieder jaar opnieuw via onze eigen dierenarts getoetst aan de hand van de checklist.
Wim Brands coördineert dit vanuit het bestuur. Onze kinderboerderij heeft veiligheid, hygiëne en gezondheid van de dieren hoog in het vaandel staan en daar hoort dit keurmerk bij. Samen met Dichterbij doet de kinderboerderij er alles aan om dat zo te houden en waar mogelijk nog te verbeteren.